Capote (2005)

capote_04

3 stjärnor DYLPC

Capote skildrar författaren Truman Capote och följer hans arbete och relationer under arbetet med hans roman In Cold Blood. Capote som spelas av den skickliga Philip Seymour Hoffman intresserar sig för en nyhetsartikel om ett mord på fyra familjemedlemmar i en liten stad i Kansas, USA. Truman Capote som redan är ansedd som en stor författare i branschen efter att ha skrivit boken Breakfast at Tiffany’s reser till den lilla orten med sin barndomsvän, författarinnan Harper Lee (Catherine Keener) för att intervjua mordoffrens närmaste och de anklagade för att få material till sin nya bok. Under sitt arbete börjar Capotes känslor växa för en av de mordanklagade.

Bennett Miller (Moneyball, The Cruise) står bakom kameran i den här påkostade biografin som har det mesta man kan tänka sig, inom skådespelets konst. Philip Seymour Hoffman leder en rollista med tunga och erfarna namn som levererar på en hundraprocentig nivå hela vägen ut. Catherine Keener, Bruce Greenwood, Bob Balaban, Chris Cooper, Amy Ryan och Clifton Collins Jr, gör strålande jobb som birollskaraktärer, men det är Philip Seymour Hoffmans exemplariska och mästerliga insats som den frispråkiga Truman Capote som sticker ut. Capotes ljusa och lite gnälliga röst tog en stund att vänja sig vid, särskilt eftersom Hoffmans normala tal annars präglas av en rostig och mörk röst. När jag kom över den tröskeln framstår Hoffman nästan som ett geni, en mästare på att spela Capote, utan att överdriva. Hoffman gör mer än att imitera Capote, han blir Capote.

Filmens svaghet är handlingens framfart som är ojämn och dalar i engagemang. Capote är vid ett flertal stunder seg och oengagerande. Intresset svajade upp och ner, till stor del på grund av filmens första halva som aldrig griper tag i tittaren. Turen vänder dock i andra halvan då filmen lyfter sig rejält och många viktiga och emotionella scener får stor plats.

Capote är en film som trots sin svajiga handling är en väldigt intressant film i sin helhet, om en komplicerad och annorlunda man. Fotot är grått, bestående av naturliga färger som skapar en dyster och realistisk stämning som verkligen passar in på karaktären Truman Capote. Filmens starkaste kort är skådespelet som gör filmen sevärd, även om handlingens utförande inte alltid är perfekt. Philip Seymour Hoffman gör en historisk rollprestation i Capote, en rollprestation som gav honom en Oscar-statyett han verkligen förtjänar. Betyget blir en stark trea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s