Veckoresumé #44

Den senaste veckan har förutom den första filmen bestått av tre sydkoreanska thrillers som alla involverar våld och konspirationer. Trevlig läsning!

fast and furious 6FURIOUS 6 (2013)
2 stjärnor DYLPC

Än en gång är det fartfyllda racinggänget tillbaka med Dominic Toretto (Vin Diesel) och Brian O’Conner (Paul Walker) i spetsen. Efter underbart härliga och actionspäckade äventyr i Brasilien i den överraskande och underhållande Fast & Furious 5, skickas den gigantiska ensemblen ut på ett sjätte uppdrag i årets utgåva av vad som från början kretsade kring street racing men som har skiftat fokus till extrem action. Gänget lever nu i lyx på exotiska platser runt omkring i världen. De är sedan händelser i förra filmen förbjudna att vistas i USA. En före detta soldat och vapenexpert vid namn Shaw (Luke Evans) har skapat ett team bestående av farliga kriminella med målet att stjäla värdefulla komponenter för byggandet av ett föremål som sägs bli tillräckligt kraftfullt för att kunna stänga av elnätverk i hela regioner och skapa kaos. Agenten Hobbs (Dwayne Johnson) är tillbaka från den femte filmen och har fått i uppgift att jaga Shaw och hans våldsamma grupp. Hobbs kontaktar Dominic och de andra i Fast & Furious-gänget för att få hjälp med sitt uppdrag. Toretto och de andra går med på att hjälpa till om deras förbud mot att återvända till USA hävs. Fast & Furious 6 lever på lustgas och levererar action nonstop. Några lugna stunder ska man inte förvänta sig då vilda, spektakulära och explosiva scener gömmer sig bakom varje hörn. De överdrivna och stereotypiska karaktärerna och de töntiga men charmiga skämten är tillbaka och i ännu större mängder än tidigare. Allt är uppskruvat till 110. Men tyvärr är den uppskruvningen för mycket för filmen att hantera. Ologiska händelseförlopp och otydligt berättande gör att många detaljer i handlingen är oklara och tveksamma. Actionscenerna påverkas också av detta och gör att de inte känns tillräckligt motiverade för handlingen och karaktärerna. Filmen eller rättare sagt marknadsföringen för filmen förstör upplevelsen. I alla fall om man har sett trailern innan man ser filmen. Jag gjorde det och aldrig någonsin tidigare har en trailer avslöjat filmens handling så mycket för mig som trailern till Fast & Furious 6. I princip varenda actionscen visas – till och med bitar av slutet. Det resulterade i att jag kunde lista ut när en specifik scen skulle komma och den magiska upplevelsen som jag förväntade mig existerade aldrig. Fast & Furious 6 har några gyllene höjdpunkter och bjuder på välgjorda och spektakulära actionsekvenser (förutom den sista actionscenen som är något av det löjligaste jag sett – se filmen så kommer du förstå!) och underbart töntiga karaktärer. Men trots det lyckas filmen inte hålla samma kvalitet som sin föregångare och förtjänar därför en stark tvåa i betyg.

new world

NEW WORLD (2013)
4 stjärnor DYLPC

Sydkoreas största brottsnätverk, ”Goldmoon” har förlorat sin ledare i en mystisk bilolycka. Nätverkets styrelse bestämmer sig för att inrätta ett val där nominerade inom brottsyndikatet har en chans att få ta över rollen som ledare. Undercover-polisen Ja-Seong (Lee Jeong-jae) har infiltrerat nätverket i hela åtta år och stigit i rang som kriminell. Polischefen Kang (Min-sik Choi) bestämmer sig för att inleda operation ”New World” med målet att ta ner syndikatet. Kang beordrar Ja-Seong att delta i operationen och påverka valet av ny ledare. New World är en sydkoreansk gangster-thriller med flera vändningar och oväntade akter. Likt många koreanska gangster-filmer är våldet både vanligt och blodigt. Stämningen är mörk och allvaret ligger tungt i varje scen. Karaktärer är inte vad de först framstår som utan kan vara både sympatiska och osympatiska, goda och onda. New World berättas i ett långsamt och studerande tempo där alla våldsamma scener både reflekteras och motiveras, men det är ord och meningar som bär större tyngd och avgör mer i handlingen. De framförs briljant av den alltid lika fantastiske Min-sik Choi och han backas upp av en generellt sett stark rollista. New World är en välskriven och smart thriller som får en svag fyra i betyg.

the berlin file

THE BERLIN FILE (2013)
3 stjärnor DYLPC

En superhemlig nordkoreansk agent (Jung-woo Ha) hamnar i knipa efter att en hemlig vapenaffär i centrala Berlin inte går som planerat. Attackerad av en beväpnad styrka tvingas agenten fly från vapenförhandlingen och ut på Berlins gator. Det visar sig att hans egen nation är ute efter honom. Hack i häl letar sydkoreanska diplomater och agenter också efter den skickliga men lurade nordkoreanska spionen. The Berlin File är en påkostad och ambitiös sydkoreansk konspirationsthriller som utspelar sig helt och hållet i Berlin. En stor rollista bestående av sydkoreaner, amerikaner, tyskar, turkar och många fler deltar i jakten och får utstå mängder av action och våld. The Berlin File är i vissa stunder spännande och spektakulär men den djupdyker många gånger ner i en grumlig sjö av överspel, trötta dialoger och förutsägbara handlingar. När karaktärer pratar engelska eller tyska låter dialogerna onaturliga och nästan dubbade. Om så är fallet är oklart men det resulterar i att trovärdigheten och realismen i filmen dämpas och underhållningsvärdet sjunker drastiskt. The Berlin File får en svag trea i betyg.

A-Dirty-Carnival-2

A DIRTY CARNIVAL (2006)
3 stjärnor DYLPC

(Originaltitel: Biyeolhan geori). Kim Byung-doo (In-seong Jo) är en småskurk tillhörande ett större brottsnätverk. Hans arbete är att samla in obetalda skulder samt agera chef på en spelhall som tillhör hans chef. A Dirty Carnival följer Byung-doos liv som gangster och hans avancemang som kriminell i Sydkorea. Men Byung-doo upptäcker snart en värld av svek och våld som sätter hans liv som ”nyutbildad” gangster på prov. A Dirty Carnival blandar humor, romantik och våld på ett intressant och underhållande vis. Byung-doos sociala liv är kantat av spännande erfarenheter och äventyr medan hans kriminella liv är mörkt och stressigt. Regissören Ha Yoo lyckas finna en balans mellan dessa två vitt skilda sidor av Byung-doos liv och skapa en film som känns genreöverskridande och unik. Filmen är dock för lång för sitt eget bästa och förlorar både tempo och kvalitet i slutet, något som tyvärr drar ner betyget. A Dirty Carnival får en stabil trea i betyg.

veckans topp 3

  1. New World
  2. A Dirty Carnival
  3. The Berlin File

1 tanke på “Veckoresumé #44

  1. Pingback: Topp 10: Scotts magiska filmår 2013 | do you like phil collins?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s