SFF14: Nightcrawler

STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2014

Nightcrawler

4 stjärnor DYLPC

En nattvandrande ensamvarg strövar runt på Los Angeles gator för sitt nästa byte. En vanlig syn, i alla fall i den kaliforniska vildmarken runt omkring den glamourfyllda staden. Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) är en prärievarg i mänsklig form. En ”nightcrawler” som stjäl och smyger runt för att tjäna pengar. När han en natt, efter att ha misslyckats att sälja stulet byggmaterial till en byggarbetschef, bestämmer sig för att åka hem får han syn på en bilolycka på motorvägen. Två poliser försöker desperat rädda en kvinna ur en brinnande bil. Samtidigt dyker två kameramän upp och filmar hela räddningen. Lou Bloom har hittat sitt nya levebröd!

Nightcrawler handlar om Bloom och hans nya karriär som frilansfilmare åt nyhetsredaktioner. Han rör sig på nätterna med hjälp av polisradio och GPS för att så snabbt som möjligt hitta nästa olycka eller brott som han kan filma och sälja vidare till nyhetsredaktioner för en stor summa pengar.

NightcrawlerFilmen väcker ljus i en undre värld av omoraliska arbetsmetoder där allt handlar om att finna nästa mörka och våldsamma nyhet. Det är en mörk syn på hur nyheter och media behandlar våld och död. Man kan visa döda kroppar på TV-nyheterna men det är fullt förbjudet att svära under sändning. Den ironin är så sorglig att den blir rolig. Precis som Nightcrawler som film. Bloom och hans anställde Ricks (Riz Ahmed) eskapader är stundtals hemska och samtidigt roliga. För det är Blooms udda personlighet som är nyckeln till den mörka humorn och den oetiska verksamhet han bedriver. Han är socialt missanpassad och hamnar ofta i situationer där saker och ting missförstås. Samtidigt besitter han ett lugn och ett smile som tillsammans med hans skarpa intelligens och snabba upplärningsförmåga gör honom till en briljant förhandlare och entreprenör.

Manuset och regin ligger på en riktigt hög nivå med smarta dialoger och insiktsfulla repliker. Regissören och manusförfattaren Dan Gilroy lyckas blanda en känsla av urban och modern noir-känsla med intensiteten från en actionthriller. Det är en film som hela tiden är på språng och konstant bjuder på nya saker att underhålla med. För trots sin mörka och allvarliga handling är filmen alltid underhållande.

nightcrawlerNightcrawler vågar röra om och kritisera dagens nyhetssamhälle och dessutom underhålla med action och spänning. Men det filmen gör bäst och som jag skulle säga är filmens huvudämne är karaktären Lou Bloom. För i grund och botten är Nightcrawler en karaktärsstudie. Det är en inblick i en man som drivs av ett mål som ska uppnås utan någon empati för medmänniskorna runt omkring eller mänskligheten i stort heller för den delen. Han är en prärievarg vars mål är att plundra och gå vidare. Jake Gyllenhaal gör Lou Bloom till en av de senaste årens kanske bästa filmkaraktärer. En unik kameleont som spelas perfekt av Gyllenhaal. Han blandar charmiga leenden med skräckinjagande blickar som är än mer tydliga med Gyllenhaals cirka 9 kilos viktminskning inför rollen. Det gör att hans ansikte stundtals ser ut att ta formen av en dödskalle. Ett otroligt obehagligt utseende som toppas av en enastående rollprestation. Jake Gyllenhaal har verkligen levererat den senaste tiden och Lou Bloom kan vara hans bästa prestation hittils. En Oscarsnominering är han värd!

4 tankar på “SFF14: Nightcrawler

  1. Pingback: Topp 15: Scotts magiska filmår 2014 | do you like phil collins?

  2. Pingback: SFF14: Here I come! | do you like phil collins?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s