En film om mordet på John F. Kennedy med nya perspektiv och annorlunda vinkel har det hetat, och det stämmer väl i viss mån. Men framförallt är det en medioker film som känns tom på djup och oklar i vad den egentligen vill säga. Då räcker det inte med en stabil skådespelarensemble och ett relativt snyggt berättande, eftersom man faller redan på storystadiet.
Titeln syftar på sjukhuset Parkland i Dallas, vilket blivit mest känt som platsen dit Kennedy fördes efter att ha blivit skjuten i sin bil. En av filmens infallsvinklar placeras i rummet där oförberedda doktorer skärrat försöker återuppliva presidenten men utan lycka. Bland de kämpande läkarna finns bland andra Marcia Gay Harden och Zac Efron, varav den sistnämnde jag inte kan undvika att störa mig på. Han känns malplacerad och 60-talsinkompatibel, vilket givetvis är ett betydande problem, även om hans skådespelarinsats inte går att säga så mycket om sett till att den är mycket liten. Just ”liten roll” stämmer in på i princip alla i den här filmen, på ett sätt som både minskar engagemanget och spretar till historien.
Andra perspektiv som används är de tillhörande Abraham Zapruder (Paul Giamatti), det vill säga den vanlige familjemannen som fångade skjutningen på film och tvingas hjälpa polisen, FBI-agenten James P. Hosty (Ron Livingston) som haft hemliga uppgörelser med den förmodade mördaren Lee Harvey Oswald, brodern Robert Oswald (James Badge Dale) vars liv aldrig ska bli sig likt igen, diverse poliser med Texasdialekten personifierad, Billy Bob Thornton, i täten samt den grupp som tvingas bära likkistan till Air Force One för att transportera den döde presidentens kropp till Washington. Utöver dessa syns bland andra Jacki Weaver, Tom Welling, Mark Duplass och Jackie Earle Haley.
Filmen vandrar mellan drama och thriller och har en genomgående nedstämd atmosfär, förstärkt av James Newton Howards fina musik. En medvetet skakig kamera går nästan till överdrift, men bidrar även med en lätt dokumentär känsla i en film som är välpolerad på ytan. Den känns dock just ytlig, som ett resultat av den bristande, nästan obefintliga, fördjupningen i alla de olika karaktärerna. Under 93 minuter misslyckas man med att engagera, då karaktärerna och perspektiven är för många och för outvecklade. Den historia som i alla fall berör litegrann är den om snipermördarens bror, som placeras i en hemsk situation.
Ett annat stort problem med Parkland är att den egentligen inte tillför så mycket – vi vet ungefär vad som ska hända och känslan av att ”det här har gjorts” är överhängande. Och då har jag inte ens sett JFK (varför kan jag inte för mitt liv förstå).
Parkland har vissa plus men många tomheter som inte fylls och brister på flera punkter. Sevärd för den som vill se allt om JFK kanske, men annars en film man kan hoppa över.
Jag var lite snällare och gav den 6/10 men jag kan hålla med om att den inte tillför ett smack egentligen, men jag tyckte den var snygg gjord och Paul Giamatti är grym som Zapruder. Jag har sett JFK en gång för länge sen, kanske läge och se den och jämföra, den är garanterad bättre.
Ja, jag håller med dig om Giamatti och att filmen är rätt snygg. Den är inte långt ifrån en trea, men svagheterna är till slut för stora. Är ruskigt pepp på JFK, måste ta och se den snart!
Ahh den här filmen skulle jag vilja se, har hört mycket om den och det är kul med lite spridda betyg :) Synd att den inte kommer gå upp på bio.
Står på IMDb att den kommer till Sverige 7:e februari, men de uppgifterna kanske inte är aktuella? Är ju över tre månader kvar i vilket fall… Men den finns ute på amerikansk blu-ray i alla fall, så det går ju att se den om man verkligen vill :)
Jag uppfattade aldrig att det var en fiktionfilm när den dök upp i programmet på Stockholm Filmfestival – jag trodde att det var en lyxig dokumentär. Att det sedan är så pass många välkända namn – namn som jag gillar, gör mig ännu mer överraskad! Dock fattar jag helt och hållet att ett ansat babyface som Zack Efron inte alls smälter in i 60-talsmiljön. En klassisk filmmiss tillsammans med välpolerade frisyrkonturer och skäggväxt i andra periodfilmer.
JFK borde alla som inte sett den verkligen se! Såg om den senast igår och det är nästan ett unikum inom filmhistorien och dessutom extremt välgenomfört och researchad in i minsta kostymnål. Sista akten är ren njutning och Gary Oldman i den undanskymda rollen som Lee Harvey Oswald gör sin karriärs bästa prestation trots att ingen pratar om den.
Peppen är snart över 9000 :) Finns ju nån sexig blu-ray-utgåva med massa samlarprylar, ska försöka få in den i julklappsbudgeten… Ska se till att se den snart i vilket fall och skriva nåt litet inlägg om den.
Ja, jag vet att det nyss släppts en definitiv jubileumsutgåva alldeles nyss åtminstone i USA och jag rekommenderar den utgåvan då det är director’s cut-versionen. Har inte kollat vilken version dom övriga utgåvorna som finns idag är i, men du ska ha director’s cut-versionen som är 3 timmar och 25 minuter! :)
Sånt är viktigt, ska vara noga med det!