SFF13: The Referee

STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2013

L'arbitro

4 stjärnor DYLPC

Fotboll på film tenderar att bli banalt och klichéartat om hjältesagor och underdoghistorier, men den italienska L’arbitro visar att så inte behöver vara fallet – även om också den har spår av klassisk sportfilmsdramaturgi. Men det är den satiriska och kritiserande kryddan som gör filmen både relevant och enormt underhållande.

Fokus centreras kring flera olika parallella historier, som bitvis vävs ihop. Dels följer vi den ambitiöse och mycket skicklige FEFA-domaren (ja, ni kan ju gissa vilken världsomspännande fotbollassociation man anspelar på) Cruciani (Stefano Accorsi), som utför allvarliga ritualer inför varje match, blandat med livsbejakande dansinfall och annat skoj. Han tränar inför en stor internationell turnering, där han hoppas få döma finalen. Genom att viska sig fram hos männen vid makten ämnar han säkra det uppdraget, och i dessa korruptionsmetoder parodiseras FIFA friskt och stundtals klockrent. Man skickar även passningar till den italienska fotbollskulturen och maktstrukturerna kring densamma, med referenser till Calciopoli, det vill säga den italienska spelskandalen med mutade domare och köpta matcher.

På Sardiniens landsbygd tränar ett amatörmässigt lågdivisionslag med målet att slå sina hatade rivaler. Spelarna är värdelösa, tränaren är blind (bokstavligen alltså) och enda räddningen finns i den från Argentina återvändande Matzutzi, ett spelgeni med Maradonaliknande egenskaper och en välvuxen hockeyfrilla. Laget stöter även de på den italienska korruptionen, då deras rivaler köpt en domare som bjuder på en ostutdelning av Guds nåde – till och med när motståndarna bryter en spelares ben blåser han för filmning. Spelarna visas ut en efter en och matchen är förlorad. Det är ett hårt slag mot laget och hela byn, och filmen igenom sätter man fotbollen i centrum som religion, livsstil, passion och meningen med livet. Till och med på begravningar av familjemedlemmar avbryter de katolska tanterna sitt sörjande för taktiska diskussioner kring nästa match.

Allt kokas ner till en episk säsongsavslutning tillika hatmöte mellan de två lagen och med visselpipan står då ingen mindre än vår egen Cruciani. L’arbitro, eller The Referee, är något spretig och ojämn men har flera styrkor värda att notera, och ett unikt stilmässigt och temamässigt uttryck. Jag har aldrig sett en sportfilm som liknar denna och särskilt inte någon med en så stilistisk estetik. I kontext med verklighetens Sepp Blatter och FIFA:s ibland minst sagt tveksamma styre får filmen ännu en spännande dimension, för att inte tala om debatten kring domaryrket, målkameror och supporterskapets konflikter och baksidor.

I en märklig blandning av artistiska domare, religion, korpaktiga matcher, supporterhysteri och fanatiskt dårskap som går så långt som till anlagda bränder, fåroffer och mordhot – men som ändå behåller en kärleksfull sida – bjuder Paolo Zuccas långfilmsdebut på en upplevelse jag inte kan minnas att jag sett maken till.

Stämningen i filmen är absurd och skiftande – det finns inslag av allt från western, musikal och supersnygga matchsekvenser till slapstick, dödsallvarligt drama och Det sjunde inseglet-doftande dialog. Man gör även en skön parodi på Al Pacinos klassiska brandtal från Any Given Sunday. Det svartvita fotot är mästerligt, ödesmättat och elegant, och ger en unik känsla i kombination med nyss nämnda ingredienser och en ofta klassisk musik. Himlen, den italienska landsbygden, grusplanerna och passionerade ansiktsuttryck lyfts alla till en konstnärlig framställning. Hela filmen har en känsla av tidlöshet.

Bollen är bara luft, menar den blinde tränaren, och det förhållningssättet är lika filosofiskt och metaforiskt som filmen i sig. Vi älskar fotbollen, men egentligen är den bara luft.

Fast det vet vi ju alla att det är en lögn. (Forza Rossoneri.)

2 tankar på “SFF13: The Referee

  1. Pingback: SFF13: Alla betyg och recensioner | do you like phil collins?

  2. Pingback: Topp 10: 2013 in the Name of the Dave | do you like phil collins?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s