SFF13: Escape from Tomorrow

STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2013

ESCAPE FROM TOMORROW

3 stjärnor DYLPC

Förklädda som turister med vanliga systemkameror och med manus på iPhones spenderade regidebutanten och hans inspelningsteam varje dag i cirka en månad på Disneyland och Disney World i Kalifornien respektive Florida. I hemlighet, utan Disneys tillåtelse, spelades en psykologisk fantasythriller in bland tusentals vanliga besökare. Randy Moore och hans gäng av modiga medarbetare gjorde en så kallad guerillafilm (en film som spelas in på plats utan tillåtelse).

Escape from Tomorrow utspelar sig som sagt på Disneyland och följer familjen White på deras sista semesterdag i Disneyland. Fadern Jim (Roy Abramsohn), modern Emily (Elena Schuber) och barnen Sara och Elliot gör sig i ordning på hotellrummet för att ta en sista heldagsrunda i den gigantiska Disney-parken. På vägen från hotellet till parken får Jim syn på två franska tonårsflickor som han fattar intresse för. Intresset övergår senare till en besatthet då Jim stöter på flickorna ett flertal gånger på kort tid. Han bestämmer sig för att iaktta och följa efter flickorna på säkert avstånd. Men efter en längre tid av obehagligt förföljande börjar Jim se och uppleva konstiga saker i omgivningen. Dockor som lever, ansikten med onda leenden, svarta ögon och andra mystiska visioner. Men denna bisarra morgon på familjens sista dag i Disneyland är bara början.

Det är en väldigt annorlunda och märklig film som börjar som ett vanligt familjedrama med åkturer i karuseller och andra typiska aktiviteter som man roar sig med på nöjesparker. Men den bär hela tiden med sig en obehaglig och oroande stämning som ligger och väntar på att få utlösas, något den gör med storm längre in i filmen. Filmen tar en otrolig vändning och går från familjefilm till kontroversiell och mycket vuxen film. Teman som pedofili och prostitution är bara några av de tunga teman som slängs fram. Jims eskapader i Disneyland ska inte avslöjas utan är något man borde uppleva själv. Men en sak är säker – du som tittare kommer bli förvånad och överraskad. Manuset är stundtals stelt och simpelt men kan helt plötsligt vara komplext och humoristiskt. Manuset och skådespelet står och väger och går som en berg-och dalbana – upp och ner. Men när filmen slänger fram humorn gör den det riktigt bra med mörka skämt och kontroversiella idéer. Roy Abramsohn bidrar också till humorn med en härlig prestation som en förvirrad och tafatt far som lätt distraheras.

Escape from Tomorrow är en intressant och nytänkande film som lyckas i grunden med det den vill framföra. En spejsad och bisarr handling med kontroversiella teman och budskap som inte står i Disneys favör, med en känsla av autenticitet och lagstridighet (eftersom den är inspelad på plats utan tillåtelse). Filmen är dock vass i kanterna med ett manus som är svajigt och stundtals trötta rollprestationer. Man får däremot inte glömma bort att filmen är en lågbudget-film med endast Ryan Moores ärvda familjepengar som budget som dessutom riskerar att stämmas sönder av Disney. Det är trots den låga budgeten en snygg film med svartvitt foto och respektabla specialeffekter. Escape from Tomorrow är ett riskfyllt projekt som vågar tänka nytt och som lyckas underhålla och ”mindfucka”. En stabil trea förtjänar denna olagliga pärla!

1 tanke på “SFF13: Escape from Tomorrow

  1. Pingback: SFF13: Alla betyg och recensioner | do you like phil collins?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s