SFF13: Cold Eyes

STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2013

cold eyes

4 stjärnor DYLPC

(Originaltitel: Gam-si-ja-deul). En bil exploderar plötsligt i ett parkeringshus mitt i centrala Seoul. Samtidigt utsätts en bank i närheten för ett skickligt utfört rån. Polis skickas till parkeringshuset för att undersöka olyckan men det tar inte lång tid innan man får reda på att banken har rånats och man blir således tvungna att ta hand om saken. En rafflande biljakt inleds mellan poliserna och bankrånarna vilken resulterar i många förstörda polisbilar och en grupp glada kriminella som lyckas komma undan. Men jakten på bankrånarna är inte över och polisen finner kopplingar mellan explosionen och rånet. Ett specialteam av spanare och kriminalpoliser får ansvaret för utredningen och det blir snabbt uppenbart att brottet inte planerades av vem som helst. Badass-koreanen nr 1, James aka The Shadow (Woo-sung Jung) visar sig vara huvudet bakom allt. En livsfarlig men välklädd man som måste stoppas.

Vi får följa en grupp av vitt skilda agenter som alla har olika djur som kodnamn. I centrum av specialteamet finner vi den smarte men irriterade chefen Hwang aka Falcon (Kyung-gu Sol) och hans nyanställda protegé, den unga Ha Yoon-joo aka Piglet (Hyo-ju Han). Cold Eyes fokuserar främst på Yoon-joo och hennes försök att passa in i gruppen och imponera på chefen. Det är ett klyschigt sidospår som funkar men som inte är något speciellt. Filmen går aldrig in på djupet med Yoon-joo och hennes relationer till chef och medarbetare. För det är inte det som är filmens högsta prioritet utan det är spänning och actionscener som står på tapeten. Cold Eyes är en intensiv och modern film som sällan stannar upp för en lugn stund. Polisens coola övervakningsteknologi tillsammans med deras perfekt strategiska utplaceringar av spanare gör att verklighetens polisstyrkor bleknar i jämförelse. Allt utförs med klinisk precision och på vad som ser ut som endast ett par minuter av förberedelse. Agenterna är nästintill övermänskliga med att kunna lägga märke till varenda detalj i omgivningen. Om de tror sig ha missat någon obskyr liten detalj är det bara att stänga ögonen och fokusera på minnet av en särskild händelse. Efter en liten stund kommer snart agenten komma på vad hon/han har missat och utredningen kan rulla vidare. Det är ett overkligt och effektivt men lat sätt att reparera eventuella plot-holes.

Men det är samtidigt svårt att inte uppskatta agenternas minnestekniker och andra metoder de har i sin arsenal. För alla scener är både snygga och välgjorda. Actionscenerna är spektakulära, thrillerpartierna är svettigt spännande och resten fylls upp av en oväntat effektiv komik i manus och skådespel. Det var längesen en actionfilm lyckades blanda både bra och explosiva scener med rolig humor utan att pumpa på med lökiga one-liners och överseriöst skådespel. Det märks tydligt att filmens två regissörer och deras skådespelare har njutit och haft roligt under inspelningen. Varje scen är fylld med energi och kvalitet, något som smittar av sig på publiken. 

Cold Eyes är mycket bättre än det mesta som Hollywood har släppt inom actionthriller-genren de senaste åren. Det är en ambitiös film som lyckas med att leverera underhållning på hög nivå. Cold Eyes gör egentligen inget nytänkande men den gör det den gör jävligt bra. Filmen rånar till sig en stabil fyra.

2 tankar på “SFF13: Cold Eyes

  1. Pingback: SFF13: Alla betyg och recensioner | do you like phil collins?

  2. Pingback: Topp 10: Scotts magiska filmår 2013 | do you like phil collins?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s