SFF13: Michael Kohlhaas

STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2013

michael kohlhaas

4 stjärnor DYLPC

Hästhandlaren och -uppfödaren Michael Kohlhaas (Mads Mikkelsen) lever ett enkelt och tillbakadraget liv med sin fru och dotter på en gård i 1500-talets Frankrike. Kohlhaas gör frekvent resor tillsammans med sin tjänare/partner till slottsherrar och andra förmögna individer för att sälja och köpa hästar. Men vid ett av dessa rutinmässiga besök hos en mäktig lord misshandlas både Kohlhaas tjänare och två av hans hästar av lorden och hans män. Förbannad och förtvivlad bestämmer sig Kohlhaas för att stämma slottsherren och få det kungliga hovets uppmärksamhet genom att pröva fallet i en rättssal. Men Kohlhaas önskan nekas och han bestämmer sig för att ta saken i egna händer för att få upprättelse.

Michael Kohlhaas är baserad på en tysk roman med samma namn som utspelar sig i Tyskland. Filmversionen är regisserad av franske regissören Arnaud des Pallières och utspelar sig helt och hållet i Frankrike. Rollistan består av franska, tyska och spanska skådespelare med danske Mads Mikkelsen i spetsen som talar flytande franska (och lite tyska) i filmen. Mikkelsen gör en tystlåten men intensiv porträttering av Kohlhaas smått fanatiska jakt efter rättvisa. Han backas upp av en skicklig barnskådespelerska i 14 år gamla Mélusine Mayance som spelar Kohlhaas dotter. Tyska Bruno Ganz gör som alltid ett perfekt jobb och talar även flytande franska som en guvernör till det kungliga hovet och Denis Lavant gör en minnesvärd roll som pastor.

Michael Kohlhaas är en minimalistisk film som sträcker sig över storslagna bergspartier och djupa dalar. En simpel handling med många tystlåtna och stilla scener där blickar och kroppsrörelser är det främsta kommunikationsmedlet. Handlingen berättas inte till full klarhet och istället lämnas mycket åt tittaren själv att fundera över och spekulera i. Det kan låta avskräckande men resulterar istället i en unik upplevelse där sinnen och känslor får arbeta och utvecklas fritt. Både för karaktärerna i filmen och för tittaren. Man tänker helt enkelt mycket när man tittar på Michael Kohlhaas

Tillsammans med det fria tänkandet är det stämning och foto som gör Michael Kohlhaas till en unik och väldigt sevärd film. Det naturliga ljuset i fotot och den otroligt vackra naturen bidrar till en hårresande effekt. Tillsammans med en stämning som blandar den råbarkade och våldsamma medeltiden med en nästan drömlik tillvaro i den franska vildmarkens skönhet är Michael Kohlhaas ett ypperligt konstverk. Betyget landar på en svag fyra.

2 tankar på “SFF13: Michael Kohlhaas

  1. Pingback: SFF13: Alla betyg och recensioner | do you like phil collins?

  2. Pingback: Topp 10: Scotts magiska filmår 2013 | do you like phil collins?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s