Gravity (2013)

GRAVITY

4 stjärnor DYLPC

Alfonso Cuarón, känd för sina långa studerande tagningar och den nästintill klassiska 360-graderstagningen inuti en bil i Children of Men, överträffar sig själv i Gravity. Cuarón och chefsfotografen Emmanuel Lubezki levererar en upplevelse i rymden utan dess like. Kameran roterar inte bara i 360 grader utan rör sig helt fritt i en virtuell rymd. Den tekniska briljansen i fotot gör sig extra tydligt i filmens inledande 17 minuter långa tagning som använder sig av rymden som lekplats till fullo. Kameran fokuserar på två astronauter spelade av Sandra Bullock och George Clooney som är mitt uppe i en pågående reparation av Hubble-teleskopet många tusen kilometer ovanför jorden. De har en vardaglig konversation samtidigt som de håller ständig kontakt med kommandocentralen på jorden. Men vad som från början framstår som ett simpelt rutinjobb eskalerar till en livsfarlig kamp för överlevnad när skrot från en närliggande och nyligen söndersprängd satellit plötsligt närmar sig astronauterna i omloppsbana.

Gravity är en fantastisk och hårresande filmupplevelse som gör sig allra bäst på stor duk i 3D. Kanske aldrig tidigare har 3D varit så snyggt och fungerat så bra som i Cuaróns rymdpromenad. Trasiga solpaneler och plåtbitar flyger mot skärmen och det är svårt att inte ducka och blinka till. Planeten jorden lyser av bländande skönhet i bakgrunden medan Clooney och Bullock svävar i tyngdlöshet och frenetiskt försöker greppa tag i något för att inte slukas av rymdens eviga mörker. Rymdraketer och stationer är extremt detaljerade och den nästintill pedantiska realismen och de fantastiskt ljudlösa kollisionerna mellan skrot och rymdskepp är massage för öronen.

Filmens svaghet är en generisk handling som inte har det tillräckligt unika för att verkligen pressa fram ett toppbetyg. För trots den mästerliga bakgrunden och den visuella orgasm som Gravity bär med sig så är handlingen en handling som lika gärna skulle kunna ha utspelat sig i en djungel eller på någon annan isolerad plats. Det är en vanlig överlevnadshistoria med vanliga överlevnadsklyschor och ett par översentimentala scener som förminskar den annars trogna realistiska och seriösa stämning som gör Gravity till en av årets bästa filmer.

Bortsett från en lite för vanlig handling har Gravity fenomenalt skådespel, specialeffekter som får en att rysa och ett fotoarbete som gör en tårögd (Lubezki måste ha en Oscar!). En av de bästa sci-fi-filmerna på många år och en av årets största och mäktigaste filmupplevelser. Tro all hype, gå och se den, helst på bio! Betyget svävar sig fram till en halvstark fyra.

1 tanke på “Gravity (2013)

  1. Pingback: Topp 10: Scotts magiska filmår 2013 | do you like phil collins?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s