The Bourne Legacy (2012)

2391_D054_00051R_CROP

3 stjärnor DYLPC

Jason Bourne är inte den enda i Bourne-universumet som kan kicka rumpa, köra bil och alltid överleva kniviga situationer. Det bevisar Jeremy Renner när han tar över Matt Damons plats som seriös och realistisk actionhjälte. Regissören Tony Gilroy som har skrivit manusen till de tidigare Bourne-filmerna är smart nog att inte låta någon annan spela Jason Bourne med risk för fansens vrål. Därför tar Jeremy Renner tyglarna och för Bourne-eran vidare i form av den unga och nya agenten Aaron Cross.

Cross är nybliven agent i en superhemlig amerikansk spionavdelning tillhörande USA:s försvarsdepartement och har skickats på träningsuppdrag till de snöiga skogarna djupt i Alaskas vildmark. Hemligheter kring det spionprogram som Cross och Bourne tillhör läcks ut i media och för allmänheten och Cross blir en jagad man när departementet bestämmer sig för att ”avsluta” sina aktiva agenter.

The Bourne Legacy kämpar för att tillgodose fansens förhoppningar och behålla den typiska Bourne-känslan som har blivit ett riktmärke för moderna actionfilmer. Filmen är fylld till bredden med fightscener som använder sig av den klassiska shaky cam-metoden som bara Bourne-filmerna fullt bemästrar. Det är svettigt och närgånget, men framför allt våldsamt, trots att filmen besitter en PG-13-klassificering. The Bourne Legacy hör helt klart till den skara PG-13-filmer som kanske egentligen borde ha en högre åldersgräns. Svordomar, strategiskt utplacerade blodfläckar och mycket våld är mer passande för en äldre publik. Särskilt finns det en scen i filmen som jag tycker förtjänar en högre åldersgräns – en scen som utgör det bästa med filmen och som tillhör de bästa filmscenerna jag har sett från 2012. Scenen är riktigt obehaglig och skrämmande och dessutom extremt aktuell. Jag vill inte spoliera upplevelsen genom att berätta vad som försiggår i denna scen, men en sak är säker – om The Bourne Legacy skulle ha haft premiär för en vecka sedan skulle denna scen ha varit bortklippt för att förhindra protester runt om i världen. Så pass aktuell är den.

Jeremy Renner passar som actionhjälte och framförallt som en actionhjälte i en Bourne-film. Han spelar naturligt och realistiskt och är inte någon dödsmaskin utan känslor som inte tar någon skada. Han hör till en trupp med många stabila skådespelare som Rachel Weisz, Zeljko Ivanek, Albert Finney och Edward Norton som rabblar upp oförståeliga facktermer och militärkoder i hyperfart, precis som det ska vara i en Bourne-film.

Detaljerna är där för en lyckad Bourne-film men det känns mest som en ytlig sak för fansens skull. Handlingen är småspännande och den har sina stunder men den blir aldrig något mer än det. Ett abrupt slut är en av de största svagheterna med filmen, vilket lämnar en överraskad att filmen helt plötsligt tar farväl. Jag är bortskämd med Matt Damons Bourne och har höga krav på hur Bourne ska tacklas. Det är svårt att nå den nivå som de tidigare filmerna har satt. The Bourne Legacy är på ytan en Bourne-film men på insidan en vanlig actionstänkare som spårar ur ju längre in i filmen man kommer. Handlingen blir mindre intressant och förutsägbarheten ökar. Mycket underhållande för stunden men inte mycket att fundera över i efterhand. Betyget blir en svag trea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s